De Thoolse veilingen zijn gespecialiseerd in het leveren van vroege- en middenvroege tafelaardappelen. De belangrijkste rassen die op het eiland Tholen geteeld worden en door de Thoolse veiling verhandeld worden zijn: Premiere, Doré, Frieslander, Eigenheimer, Bildtstar, Bintje, Nicola & Musica.
Soorten
Elk ras heeft zijn eigen kenmerken wat betreft kooktype, rijptijd, vorm, schil- en vleeskleur. De verschillende aardappelrassen kunnen worden verdeeld in verschillende kooktypen:
Vastkokende aardappelen hebben een fijne structuur en blijven bij het koken heel. Ze zijn geschikt om te verwerken in salades en om te bakken. Ze zijn een heel jaar verkrijgbaar. |
Vrij vastkokende aardappelen blijven na het koken heel, met een klein laagje kruim, dit is een tussenvariant met vele bereidingsmogelijkheden. |
Iets kruimige aardappelen zijn bloemig, ze vallen bij het koken iets uiteen. Ook dit type aardappel leent zich voor vele bereidingsmogelijkheden. |
Zeer kruimige aardappelen worden ook wel afkokers genoemd. Ze vallen tijdens het koken uit elkaar. Zijn daarom zeer geschikt voor soep en puree. |
Maten
Naast de normale consumptiemaat 40/60 mm leveren de veilingen nog een meer maten aardappelen: bonken, drielingen en kriel.
Bonken zijn grote aardappelen die groter zijn dan 60 mm omvang. Bonken van diverse aardappelen zijn geschikt om te poffen of te frituren. |
Drielingen hebben de maat 30 tot 35 mm omvang, deze aardappelen zijn uitermate geschikt voor het maken van gebakken of gefrituurde schijfjes. |
Krieltjes zijn de kleinst verkrijgbare aardappelen. Ze hebben de maat 25 tot 30 mm omvang. Krieltjes kunnen in hun schilletje worden gebakken of gefrituurd! |