« Receptenoverzicht

Witte asperges met aardappeltjes, ham, ei en botersaus

Witte asperges met aardappeltjes, ham, ei en botersaus
Write a review
Print
Ingredients
 1. witte asperges, ongeveer 500 gram per volwassene
 2. stevige, kleine aardappeltjes
 3. per persoon 150 gram goede gekookte ham
 4. eieren
 5. boter
 6. verse peterselie
 7. peper en zout
Instructions
 1. Dit is niet moeilijk te maken, maar je moet op een paar dingen letten. De hoeveelheden moet je afstemmen op wat je lekker vindt: sommige mensen houden meer van aardappelen dan anderen.
 2. Begin met het schillen van de asperges. Gebruik een goed scherp dunschillertje en werk systematisch: zorg dat je de asperges helemaal schilt. Als je stukjes vergeet dan heb je straks asperges met harde draden op je bord en dat verpest de pret een beetje. Zorgvuldig schillen dus. Als je een asperge geschild hebt snij je van de onderkant een centimeter af, en leg je hem in een bak met water. Schillen en kontjes bewaren, daar kun je een lekkere bouillon van trekken.
 3. Zet een grote pan water op het vuur. Niet teveel water, maar genoeg om alle asperges onder te dompelen. Doe de schillen en kontjes in het water met wat zout (optioneel, het kan ook prima zonder zout) en breng aan de kook.
 4. Schil ondertussen de aardappels en zet ze op in wat water met een beetje zout. Prik de eieren in (aan de onderkant, zodat ze niet barsten) en zet ook die in een pannetje water op het vuur. Kook ze hard of zacht, zoals je ze lekker vindt.
 5. Als het aspergewater kookt, doe je de asperges erin. Laat ze zachtjes 10 minunten (als ze dun zijn) tot een kwartier (als ze dik zijn) koken. Ze moeten wel wat bite houden, helemaal slap is zonde.
 6. Smelt een klont boter in de magnetron of in een klein pannetje op een heel laag pitje. Was de peterselie en snijd fijn.
 7. Nu is het een beetje goochelen: je moet zorgen dat alles tegelijk klaar is: pel de gekookte eieren, giet de aardappels af als ze gaar zijn en haal de asperges uit het vocht (maar bewaar dat vocht) en laat ze uitdampen. Leg alles op een schaal, giet de gesmolten boter over de aardappels en asperges, bestrooi alles met peterselie en naar smaak met zout en peper.
 8. Het kookvocht van de asperges kun je in de koelkast tot morgen bewaren en er dan een lekker soepje mee maken.
 9. Eet smakelijk!
Alvantho http://www.alvantho.nl/