Persbericht 1e veiling 2022

1e veiling Thoolse primeur aardappelen 31 mei

Unieke Thoolse veilingklok gaat weer draaien

Het nieuwe aardappelseizoen gaat bijna weer beginnen. Op dinsdag 31 mei  start het veilen van de Thoolse primeur aardappelen; de ALVANTHO’S. In de laatst overgebleven aardappelveiling van Nederland in Sint-Annaland, gaat om 9.30 uur de klok weer draaien. De opbrengst van de 1e kist met nieuwe aardappelen gaat traditiegetrouw naar een goed doel. Het is dit jaar voor het eerst weer mogelijk om zowel publiek als pers zonder beperkingen te kunnen ontvangen.     

De vele zonuren én de zeer vruchtbare kleigrond op Tholen zijn twee belangrijke aspecten van het succes van ons product. Daaraan toegevoegd de kennis, kunde en passie van 25 aangesloten agrarische leden. Dat alles levert ieder jaar opnieuw een vroege en verse aardappel van topkwaliteit. De vijf verschillende vroege aardappelrassen dragen het ALVANTHO-handelsmerk. Een product wat is geliefd is bij zowel de particuliere als zakelijke markt. Van de totale aanvoer van zo’n 10.000 ton gaat ruim 50% via de veilingklok. Het overige deel vindt zijn weg via bemiddeling. De bemiddelaar onderhoudt nauwe contacten met de klein-verpakkers zodat het Thoolse product ook in de schappen van de supermarkten terecht komt.

KWALITEIT  
Het planten van de vroege aardappelen is met name in de maand maart gebeurd onder goede omstandigheden. Het plastic is er op tijd overheen getrokken. Echter de april maand was koud en schraal. Mei daarentegen warm en extreem droog. Maar door de inzet van het zoete water is de groei er goed in gebleven en vorige week heeft moeder natuur hier ook weer een handje bij geholpen. De gewassen staan er goed voor, we hebben nu alleen goed weer nodig zodat de oogst weer een aanvang kan nemen.

 

HET THOOLSE STREEKPRODUCT
We verwachten de aanvoer van Doré, Premiére, Frieslander en Eigenheimer. De aardappelen worden voor de handel aangeboden in een kunststof kist met een vulgewicht van 20 kilo. Verder leveren we op bestelling de aardappelen ook in klein-verpakking. Ons streekproduct zit verpakt in een representatieve doos met een inhoud van 3 kilo. Dat kan echter pas op het moment dat de aardappel huidvast is. Waarschijnlijk zo eind juni, begin juli. Onze ALVANTHO-aardappelen zijn gecertificeerd als ‘Zeker Zeeuws® Streekproduct’ wat staat voor een duurzaam Zeeuws product, geteeld met respect voor milieu, mens en dier. Tijdens de 1e veiling wordt de opbrengst van het 1e kistje geschonken aan een goed doel.

GEEN BEPERKING TOEGANKELIJK
In tegenstelling tot de laatste twee jaar is de mijnzaal en/of veilinghal voor het publiek ook weer vrij te betreden. Echter vanwege de goede ervaringen die we hebben opgedaan met de livestream hebben we dat ook dit jaar weer geregeld. Zo kan de veiling live en op afstand goed worden gevolgd. Op de homepage van onze website wordt een button opgenomen om vervolgens rechtstreeks verbinding te kunnen maken. De uitzending is te zien op dinsdag 31 mei vanaf 9.15 uur. Ook de pers is weer van harte welkom, echter we waarderen het zeer als u zich vooraf aanmeld via veiling.sa@alvantho.nl.

ALVANTHO IN BEELD
‘ALVANTHO’ is het gedeponeerde handelsmerk van de Veilingvereniging Sint-Annaland en staat voor de afkorting: ‘Alles van Tholen.’ Jaarlijks verhandelen wij voor onze leden ongeveer 10.000 ton vroege en middelvroege aardappelen. Kijk voor meer informatie op www.alvantho.nl of bezoek onze nieuwe Facebookpagina Alvantho waar we vorig jaar en het jaar ervoor extra aandacht hebben besteed aan het groeiproces en de innovaties die onze leden daarbij hanteren.