Soorten en maten

De Thoolse veilingen zijn gespecialiseerd in het leveren van vroege- en middenvroege tafelaardappelen. De belangrijkste rassen die op het eiland Tholen geteeld worden en door de Thoolse veiling verhandeld worden zijn: Premiere, Doré, Frieslander, Eigenheimer, Bildtstar, Bintje, Nicola & Musica.

 

Soorten

Elk ras heeft zijn eigen kenmerken wat betreft kooktype, rijptijd, vorm, schil- en vleeskleur. De verschillende aardappelrassen kunnen worden verdeeld in verschillende kooktypen:

Vastkokende aardappelen hebben een fijne structuur en blijven bij het koken heel. Ze zijn geschikt om te verwerken in salades en om te bakken. Ze zijn een heel jaar verkrijgbaar.
Vrij vastkokende aardappelen blijven na het koken heel, met een klein laagje kruim, dit is een tussenvariant met vele bereidingsmogelijkheden.
Iets kruimige aardappelen zijn bloemig, ze vallen bij het koken iets uiteen. Ook dit type aardappel leent zich voor vele bereidingsmogelijkheden.
Zeer kruimige aardappelen worden ook wel afkokers genoemd. Ze vallen tijdens het koken uit elkaar. Zijn daarom zeer geschikt voor soep en puree.

 

Maten

Naast de normale consumptiemaat 40/60 mm leveren de veilingen nog een meer maten aardappelen: bonken, drielingen en kriel.

Bonken zijn grote aardappelen die groter zijn dan 60 mm omvang. Bonken van diverse aardappelen zijn geschikt om te poffen of te frituren.
Drielingen hebben de maat 30 tot 35 mm omvang, deze aardappelen zijn uitermate geschikt voor het maken van gebakken of gefrituurde schijfjes.
Krieltjes zijn de kleinst verkrijgbare aardappelen. Ze hebben de maat 25 tot 30 mm omvang. Krieltjes kunnen in hun schilletje worden gebakken of gefrituurd!